Stationsstraat

Beschrijving

Van Korenmarkt naar Nederweg. Voorheen Wolvestraat en later Kastanjedreef genaamd. Vanaf eind 19de eeuw Stationsstraat genaamd zie vanaf 1847 vestigingsplaats van station en meer westelijk gelegen goederenstation. Zowel woon- als commerciële functie. Tot het derde kwart van de 20ste eeuw vestigingsplaats van enkele borstel- en schoenfabrieken. Heterogeen straatbeeld door onder meer vernieuwde parementen (nummer 5), puien en nieuwbouw onder meer nummer 37.

Basisbebouwing met rijhuizen van twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken; opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw. Eenvoudige bakstenen lijstgevels onder meer nummer 23 uit het vierde kwart van de 19de eeuw en nummer 45-47 heropgebouwd in 1922, naar ontwerp van A. Deforce (Izegem). Ook enkele typische bepleisterde en beschilderde gevels onder meer nummer 14 met decoratief uitgewerkte vensteromlijstingen, zie guirlandes en borstwering.

Regionalistische architectuur: nummer 27-29, met typerende risaliet oplopend in trapgevel.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 38/ 1920-1922, 65/ 1937.