Slabbaardstraat-Noord

Beschrijving

Van Meensestraat naar Rijksweg (N 36). Genoemd naar de gelijknamige herberg die tot circa 1600 aan deze straat gevestigd was. Voornamelijk woonfunctie, ook enkele herbergen en wijkwinkels onder meer nummer 62, art-decogetint winkel-woonhuis van 1935, naar ontwerp van A. Spriet (Izegem); afwijkend van bouwplan, zie twee bouwlagen en winkelpui. Oorspronkelijke vestigingsplaats van Houthandel Callens, waarvan de hoofdingang thans aan de Kortrijksestraat gevestigd is.

Arbeidershuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, vaak in verschillende groepen van eenheidsbebouwing onder meer nummer 2-4 winkel-woonhuis en woonhuis van 1907; verankerde (sierankers) bakstenen lijstgevel getypeerd door de aflijnende fries en getrapt dakvenster (nu verdwenen). Nummer 7-11. Verankerde baksteenbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, in 1906 verhoogd met één bouwlaag; gepikte plint. Getoogde vensters met behouden houtwerk, zie luiken op begane grond.

• VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 233.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol