Sint-Jorisstraat

Beschrijving

Van Ommegangstraat naar Burgemeester Vanden Bogaerdelaan; recht tracé, met knik naar het oosten bij het straateinde. De naam verwijst naar de oude schuttersgilde. Tot 1965 Guido Gezellestraat, en van 1965 tot 1968 Stadionstraat, zie sportstadion.

Voornamelijk burger- en arbeiderswoningen uit het interbellum; ook enkele buurtwinkels die onder meer de hoeken met de zijstraten markeren (nummer 2) en ook één enkele voormalige fabriek, nummer 18.

Veelal gevels die aansluiten bij de traditionele baksteenarchitectuur, vaak met art-deco-invloeden: nummer 6 van 1933, nummer 14 van 1931, (gevelsteen boven deur); nummer 23 van 1934 naar ontwerp van Buyse (Izegem); nummer 34, van 1934, naar ontwerp van C. Beyaert (Izegem).

Nummer 13, rijwoning van 1932, aansluitend bij de regionalistische stijl. Verschillende gebouwen aansluitend bij de strakkere gevelbehandeling van de nieuwe zakelijkheid onder meer nummer 4, uit 1935, naar ontwerp van A. Spriet (Izegem); nummer 24, van 1936, naar ontwerp van A. Dubois (Antwerpen); nummer 30, van 1938, naar ontwerp van J. Degezelle (Izegem).

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 44/ 1932, 52/ 1933, 55/ 1934, 62/ 1935, 63/ 1936, 66/ 1938, 68/ 1938.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol