Schoolstraat

Beschrijving

Tussen de Burgemeester Vanden Bogaerdelaan en de zogenaamd "Nieuwe Wereld"; naam verwijst naar het Sint-Jozefscollege dat het beeld van de oostzijde tot de Meensestraat bepaald. Recht tracé. Rijbebouwing met overwegend arbeiderswoningen, maar ook burgerwoningen en een enkele grotere villa (nummer 8). Voorts enkele (voormalige) buurtwinkels onder meer op de hoeken met de Meensestraat: nummer 20, van 1938, naar ontwerp van W. Geldolf (Izegem); nummer 21 van 1932, naar ontwerp van J. Van Damme (Rumbeke). Nummer 32 voormalig woonhuis met winkel en werkplaats van 1933, aangepast parement. Nummer 56, voormalige bakkerij van 1934.

Nummer 50, voormalige meubelfabriek "Meubelhuis Rousseau N.V.", (merk L' Hirondelle); thans vervangen door appartementsgebouwen. Behouden woonhuis van 1937, naar ontwerp van C. Beyaert (Izegem); achtergevel met afgeronde rechterhoek; behouden glas-in-loodvensters met centrale medaillons die verwijzen naar de meubelnijverheid.

Basisbebouwing: breedhuizen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen onder pannen (geknikt) zadeldak; ook platte daken; uit de jaren 1930. Bakstenen lijstgevels aansluitend bij de traditionele baksteenarchitectuur, verlevendigd door witte sierbaksteen en /of muizentandfriezen (nummers 43, 47, 49, 53, 55, 58). Ook enkele woningen aansluitend bij de art deco onder meer nummer 6 van 1934, nummer 14 van 1930, naar ontwerp van W. Geldolf (Izegem) vermeldenswaardig door het behouden, verzorgd schrijnwerk, nummer 34, van 1933, nummer 39 van 1930, nummer 51 van 1931 en nummer 60 van 1932 naar ontwerp van L. Verthé-Boucquet (Ingelmunster), getypeerd door de contrasterende muurbanden en rechthoekige vensters met afgeschuinde bovenhoeken; nummer 42 van 1931 en nummer 45 van 1930, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem), beide gemarkeerd door licht vooruitspringende muuromlijstingen.

Ook bebouwing uit de jaren 1940 onder meer nummers 5 en 7 met typische puntgevel.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 34/ 1930, 37/ 1930, 41/ 1931, 45/ 1932, 46/ 1932, 52/ 1933, 56/ 1934, 65/ 1937, 66/ 1938.

Auteurs: De Gunsch, Ann