Prinsessestraat

Beschrijving

Verbindt het Emelgemseplein met de Dam. Voorheen zogenaamd "Emelgem-dreef" afgezet met lindebomen. Heden genaamd naar de laatste prinses van Izegem, Elisabeth-Pauline de Gand-Merode-Isenghien (+ 1794). In oorsprong verschillende hoeven, onder meer "Roelens" ter hoogte van nummer 113, met omwalling aangeduid op kaart van C.P. Nuttens (1761), heden verdwenen; boerenarbeiderswoningen, zie nummers 61-63 en 198. Ter hoogte van nummer 210, voorheen het molenhuis van de Prinsessenmolen, heden wasserij 't Molentje. Vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw ontwikkeling van industrie, onder meer chemische blekerij van A. Billiouw van 1894, later herbestemd en in 1992 afgebroken. Nummer 186, voormalige werkplaatsen van machineconstructeur Dekeirsschieter. Tijdens het interbellum, opkomst van talrijke schoenfabrieken, onder meer nummer 113 Vandermeulen-Debosschere, met verbouwd woonhuis naar ontwerp van E. Allewaert van 1948 doch bewaarde oudere kern, nummer 145-147 A. Locquet-De Pauw, nummer 162 Naessens, nummer 196 G. Bourgeois-Wyckhuyse, nummer 133 Driessens. Nummer 164 borstelfabriek Bulckaert, in 1927 aanvraag voor oprichten van borstelmakerij met elektromotor; woonhuis getypeerd door hoefijzervormige benedenvensters en dito deur met glas-in-loodbovenlicht. Winkelpuien, onder meer nummer 49 en 51, wijzen op vroegere kleinhandelsfunctie. Heden ter hoogte van Dam, recente appartementsgebouwen. Klooster van de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo en aanpalende school.

• Stedelijk Archief Izegem, Emelgem Bouwvergunningen 1948.
  • Stedelijk Archief Izegem, Emelgem Hinderlijke Bedrijven, Billiouw A., Bulckaert C.
  • WERBROUCK R., Vertellingen uit de losse pols, in Boucquet W., Werbrouck R., Kroniek van Groot-Izegem, 1993, p. 265-266.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol