Papestraat

Beschrijving

Van Gentsestraat naar de zogenaamde "Knok" dit is samenkomen van Sint-Pieters-, Meense-, Kortrijkse- en Papestraat. Van de 19de eeuw tot 1910, Priesterstraat genaamd. Gebogen tracé. De deels overwelfde Pastoriebeek doorsnijdt de straat. Tot het eerste kwart van de 20ste eeuw weinig bebouwing, zie historische kaarten. Woonfunctie en voormalige industrie, onder meer voormalige brouwerij Carpentier (Gentsestraat) en de schoenfabriek Tanghe (afgebrand in 1970). Bebouwing voornamelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw, behalve nummer 6-10, eenheidsbebouwing van drie arbeidershuizen gebouwd in 1895, in opdracht van het kerkbestuur.

Nummer 7 en nr. 9. Twee doorsneewoonhuizen uit de jaren 1920 met verzorgde bakstenen lijstgevels verlevendigd door witte sierbaksteen en arduin; vermeldenswaardig glas in lood in het bovenlicht.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 6/ 1893-1896.
  • BOURGEOIS J., Papestraat 1826-27, Ten Mandere, 1978, p. 37-39.
  • VANDROMME A., Hedendaagse straatnamen, in Ten Mandere, nr. 2, 1960, p. 27.
  • VANDROMME J., Bijdrage tot de Toponomie van Izegem, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, KUL, 1975, 2 delen, p. 140-141, 199.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol