Onze-Lieve-Vrouwestraat

Beschrijving

Rechte straat, aangelegd in 1903 als verbinding tussen de Roeselaarsestraat en de Heilig-Hartstraat. Aangelegd op de voormalige gronden van de familie Vandeputte. Voornamelijk woonfunctie met arbeiderswoningen; ook enkele bedrijfjes onder meer voormalige schoenfabriek van V. Strynckx-Belaen (nummer 33); nu verbouwd tot woonhuis; gebouwd in 1928, naar ontwerp van A. Spriet (Izegem). Nummer 20, voormalige borstelfabriek met aanpalend woonhuis van 1905 in opdracht van J. Rosiers, nu drukkerij; poorttravee met typerende trapgevel. Oorspronkelijk homogeen straatbeeld verstoord door aangepaste muuropeningen, vernieuwde parementen en nieuwbouw. Eenvoudige lijstgevels aansluitend bij de 19de-eeuwse baksteenarchitectuur; vaak als samenstel opgevat en getypeerd door sierbaksteen en/of muizentandfriezen: nummers 15-17, 14-16, 18, 22, 28, 34.

Ook veel eenheidsbebouwing van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken; getoogde muuropeningen met deels bewaard houtwerk. Nummer 41-59, hoekpand met afgeschuinde hoektravee, als herberg.

Nummer 19-21, oorspronkelijke eenheidsbebouwing van drie arbeidershuizen, thans verbouwd tot twee woonhuizen met centraal garage; deels aangepaste muuropeningen.

Nummer 10. Neoclassicistisch geïnspireerd enkelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met bepleisterde en beschilderde lijstgevel.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 9/ 1903, 23/ 1928.
  • VANDROMME J., Bijdrage tot de Toponomie van Izegem, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, KUL, 1975, 2 delen, p. 193.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol