Meensestraat

Beschrijving

Van de Papestraat naar de Rijksweg; het deel van de Rijksweg tot de grens met Sint-Eloois-Winkel wordt sinds de aanleg van de rijksweg Meensesteenweg genoemd. Van oudsher deel uitmakend van het stratenpatroon, zie Ferrariskaart (1770-1778); gebogen tracé. Gekasseid in 1864. Heden voornamelijk woonfunctie met zowel arbeiderswoningen als burgerhuizen; naar het straateinde toe ook enkele vrijstaande villa's, onder meer de voormalige woning van architect C. Beyaert (1939), nummer 181. Voorts, vooral naar het centrum toe, herbergen en wijkwinkels onder meer nummers 12, 17, 65. Nummer 29-31, voormalige apotheek met typerende art-decopui van zwartgeglazuurde baksteen van 1934, naar ontwerp van C. Beyaert (Izegem) als verbouwing van een woning met getoogde benedenvensters.

Voorheen was er ook relatief veel industrie gevestigd onder meer de brouwerij Rosseel, de borstelfabriek Sintobin en borstelmakerij zogenaamd "De vier hazen". Nummer 27, woonhuis met achterin gelegen werkhuizen van de voormalige "constructiewerkhuizen Stove en zonen", gespecialiseerd in het bouwen van borstelmachines. Gesticht in 1912 door Cyriel Stove, thans gevestigd aan de L. Deraedtlaan (Kachtem), in 1983 overgenomen door de N.V. Boucherie, eveneens fabrikanten van borstelmachines. Tussen nummer 32 en 44, zetelfabriek Durlet.

Basisbebouwing: bakstenen lijstgevels van één à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken; ook platte daken voor bebouwing uit het interbellum. Arbeiderswonigen uit eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw: eenvoudige baksteenbouw veelal getypeerd door het gebruik van lichtere sierbaksteen en/of muizentandfriezen onder meer nummers 10, 13, 31, 61, 63, 71 en 123. Ook vaak opgevat als eenheidsbebouwing: nummer 52-60, vier woonhuizen + voormalige herberg, van 1884; nummer 75-77, witbeschilderde gevel met deels behouden verzorgd schrijnwerk, zie afgeronde bovenhoeken. Ook verscheidene op de straat gebouwde rijtjes van arbeidershuisjes onder meer nummers 37-41. Nummer 28, arbeidershuisje van één bouwlaag uit eind 19de eeuw, met opgesmukt parement uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Eveneens enkele gecementeerde en beschilderde lijstgevels als nummers 27, 66, 70 en nummer 121 gecementeerd in 1928.

Voorts ook eenvoudige interbellumarchitectuur aanknopend bij de art deco onder meer nummer 23 van 1935, nummer 87 van 1932, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem), nummer 125, van 1930 naar ontwerp van A. Spriet (Izegem), nummer 117-119 van 1930 naar ontwerp van Ch. Deforce (aannemer, Izegem), nummers 129 en 133 van 1930 naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem); nummer 135, van 1931 naar ontwerp van W. Geldolf (Izegem), nummer 137 van 1937 naar ontwerp van A. Spriet, nummer 145 van 1935 naar ontwerp van E. Allewaert, met fraai art-decoglas-in-lood.

Naar het straateinde toe enkele woningen met een meer zakelijke vormgeving: nummer 131 winkel-woonhuis van 1933, naar ontwerp van J. De Bruycker (Roeselare); nummer 143 van 1934, naar ontwerp van E. Allewaert, nummer 147 naar ontwerp van architectenbureau Henninck en Huisman (Izegem), 1937.

Vermeldenswaardige bebouwing uit de jaren 1940-1950, onder meer nummer 81, voormalig handelshuis (zie poorttravee) volgens bouwplan verbouwd in 1946, naar ontwerp van J. Degezelle (Izegem).

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 25/ 1928, 27/ 1929, 35/ 1930, 40/ 1931, 41/ 1931, 48/ 1932, 51/ 1933, 56/ 1934, 57/ 1935, 65/ 1937, 70/ 1940, 78/ 1945.
  • Dit is West-Vlaanderen, p. 668.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol