Lendeleedsestraat

Beschrijving

Loopt vanaf de Gentsestraat, zuidoost-waarts richting Lendelede. Lange straat met sterk gebogen tracé; omvat de gehuchten Zevekote, 't Kotje en Winkelhoek en de recentere wijk zogenaamd "Nieuwe Kasteelwijk". Nabij de dorpskern wordt het straatbeeld voornamelijk gekenmerkt door rijbebouwing. Voornamelijk woonfunctie, met arbeiderswoningen, vaak in eenheidsbebouwing onder meer nummer 57-65, dubbelhuizen van één bouwlaag en nummer 148-164. Nummer 47-51, drie arbeiderswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw, getypeerd door latere cementering.

Voorts verscheidene woningen uit het interbellum met typerende gecementeerde lateien. Ook enkele herbergen onder meer nummer 26, zogenaamd "De Ondank" en nummer 159, zogenaamd "De Kabien", uit de jaren 1930.

Ter hoogte van de parochiekerk, een op de art-deco-geïnspireerde elektriciteitscabine, zie geometrische afwerking.

Verderop (vanaf Knobbaardstraat) landelijke weg met typische bebouwing zoals hoeven en boerenarbeiderswoningen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol