Korenmarkt

Beschrijving

Beboomd rechthoekig plein ten westen van de Grote Markt; na de Eerste Wereldoorlog tot 1974 Zegeplaats genaamd. Van oudsher samen met Grote Markt het commerciële centrum van Izegem zie A. Sanderus (1641) met zogenaamd "d' oude halle" en omringend huizenblok dat beide pleinen van elkaar scheidt. Naast de talrijke herbergen ook hotelfunctie. Na de Eerste Wereldoorlog ook het politiek centrum met de aankoop van het herenhuis "Pax Intrantibus", dat vanaf 1923 stadhuis wordt. Vanaf 1931 tevens vestigingsplaats van het nieuwe stationsgebouw, sindsdien, en dit tot 1976 wordt het noordelijk deel van de Korenmarkt, Statieplaats genoemd.

Huidig uitzicht voornamelijk resulterend van de bouw, in 1974-1976, van een imposante brug waarbij de rechtervleugel van het station verdween alsook het noordoostelijk huizenblok. De oorlogsmonumenten van de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn verplaatst naar de Melkmarkt.

Overwegend 19de-eeuwse bebouwing waarvan de homogeniteit verbroken wordt door nieuwbouw ten westen en vernieuwde parementen ten oosten. Deels behouden architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw, onder meer nummer 1, herberg met ontpleisterde gevels en vermoedelijk herbruikte fraai uitgewerkte smeedijzeren lantaarn boven de deur. Nummer 13 en 22, herbergen getypeerd door bepleisterde en beschilderde lijstgevels. Ook interbellumarchitectuur onder meer 16, zogenaamd "Oud Stadhuis" (naam verwijst naar de voormalige vestigingsplaats), van 1940 naar ontwerp van A. Maes (Gent). Nummer 17, wederopgebouwde tabakswinkel van 1940, naar ontwerp van L. Verstraete (Izegem).

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 70/ 1940.
  • VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 233-236.