Kerkplein

Beschrijving

Vijfhoekig plein gedomineerd door de Sint-Tillokerk, ten noordoosten en ten westen omgeven door parkings. Ten zuiden Lourdesgrot van 1908, opgericht in opdracht van J. Schramme-Stauthammer; aan de straat afgezet door ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.

Pleinvorm ontstaan ten gevolge van de verwijdering van het kerkhof in 1806 en de bouw van de nieuwe kerk (1852-1855). Huidig uitzicht voornamelijk bepaald door de aanleg van de Sint-Tillostraat en de Sint-Amandsstraat in 1881, in opdracht van Burgemeester de H. de Mûelenaere.

Basisbebouwing: breedhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken; afwisselend behouden bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw (onder meer nummers 4 en 5) en nieuwbouw.

Nummer 10. Voormalig winkel-woonhuis uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw met aangepaste begane grond. Horizontaal belijnde lijstgevel door schijnvoegen, kroonlijst op consoles; gecanneleerde fries.

• VANDROMME A., Hedendaagse straatnamen, in Ten Mandere, nr. 1, 1960, p. 14.
  • VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 137, 229-230.