Grote Markt

Beschrijving

Rechthoekig plein, van oudsher hét commerciële centrum van Izegem onder meer geïllustreerd door de bouw, begin 15de eeuw, van een linnenhal gelegen aan de westzijde van de huidige markt. Deze hal wordt in 1452 verwoest door de Gentenaren en onmiddellijke heropbouwd. In 1577 wordt de bouw aangevat van de nieuwe hal, die in 1589 wordt vernield door plunderende benden. De hal wordt niet meer heropgebouwd; Bij A. Sanderus (1641) worden nog enkel de vier bakstenen muren afgebeeld. Dit blok wordt geleidelijk ingenomen door nieuwe bebouwing (naar verluidt bleven de funderingen bewaard onder het huidige huizenblok). Heden wordt het plein gebruikt als markt- en parkeerplaats. Heterogeen straatbeeld bepaald door nieuwbouw en vernieuwde parementen en puien. De noordzijde met achterliggend blok wordt afgebroken in de jaren 1990 en vervangen door nieuwbouw. Bewaarde panden voornamelijk uit eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw. Nummer 3, met typisch parement van geglazuurde baksteen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Aan de noordzijde van de markt, bronzen beeldje op arduinen sokkel, zogenaamd De Pekker, van 1994, naar ontwerp van M. Claerhout (zie Marktstraat).

• LERMYTE J.M., Geschiedenis van Izegem, 1985, p. 82-84.
  • VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 28, 216-221.