Groeningestraat

Beschrijving

Tussen Kortrijksestraat en Schoolstraat; recht tracé. Straatbeeld voornamelijk getypeerd door arbeiderswoningen en kleinere burgerwoningen. Veelal eenvoudige bakstenen lijstgevels aanleunend bij de geometrische art deco zie nummer 11, van 1935, naar ontwerp van W. Geldolf (Izegem); typerend tweezijdig erkertje en deur met afgeronde linker hoek; patrijspoortvensters.

Voorts ook enkele woonhuizen aansluitend bij de 19de-eeuwse baksteenarchitectuur, vaak getypeerd door het gebruik van lichtere sierbaksteen onder meer nummer 14 van 1932, met typerende poorttravee. Nummer 28, diephuis uit de jaren 1920-1930; puntgevel met arduinen topstuk; verdiepte rondboogvensters; nummer 30, in aansluitende bouwstijl.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol