Gentsestraat

Beschrijving

Geasfalteerde oostelijke uitvalsweg, van oudsher deel uitmakende van de stadskern, zie Ferrariskaart (1170-1778). Oorspronkelijk van Wijngaardstraat tot de grens met Ingelmunster, nu korter van Marktstraat tot Italianenlaan. Gebogen tracé. Overwegend woonfunctie, maar ook enkele winkels en herbergen (nummers 9, 12, 20); ook onderwijsfunctie met het dieperin gelegen Instituut de Pélichy. Voornamelijk rijbebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw en eerste helft van de 20Ste eeuw, vanaf de Groenstraat echter meer vrijstaande bebouwing. Eerste deel van de straat wordt getypeerd door nieuwbouw onder meer appartementsgebouwen van drie à vier bouwlagen met op de begane grond commerciële ruimten. Tot 1982 (afgebroken in december 1990) vestigingsplaats van het zogenaamd "ouderlingengesticht., gesticht in 1832. Voorheen werd het straatbeeld ook bepaald door de aanwezigheid van industrie: schoenfabrieken Defauw (1884-1987) en De Kimpe (1913-1962), afgebroken in de jaren 1990. Voorts beeldbepalende voormalige brouwerij Carpentier zogenaamd "de gouden leeuw". Nummer 47-49, Woonhuis met achterin gelegen werkhuizen naar verluidt van de schoendozenfabriek Strobbe.

Basisbebouwing: breedhuizen van één tot drie bouwlagen, met variërende gevelbreedte, voornamelijk onder pannen zadeldaken. Overwegend lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, zowel van baksteen als bepleisterd (nummers 20, 33, 35, 37-39); ook vernieuwde parementen (nummers 5, 15-17, 27-29).

Nummer 41-43, enkelhuis uit de jaren 1920 getypeerd door het gebruik van witte sierbaksteen voor onder meer muurbanden en rollaag van de ontlastingsbogen. Poort onder ijzeren I-balk.

• Archief Nationaal schoenmuseum, Izegem. Dit is West Vlaanderen, p. 646-647.
  • Blomme B., Het vroegere rustoord in de Gentsestraat, in Ten Mandere, nr. 92, 1992, p. 19-28.