Gentseheerweg

Beschrijving

Oostelijke uitvalsweg in het verlengde van de Gentsestraat naar Ingelmunster toe; licht gebogen tracé. Steenweg aangelegd in 1811, tot 1930 weinig bebouwing, zie historiserende kaarten. Straatbeeld bepaald door enerzijds rijbebouwing en anderzijds villa's. Ook een voormalige hoeve uit de jaren 1920, nummer 47.

Nummers 55-59 en 65-69, eenheidsbebouwing van drie arbeidershuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw, respectievelijk één en twee bouwlagen met karakteristieke tandfries en muurkapelletje.

Nummers 55, 57 en 67, met behouden houtwerk. Villa's uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw, met name nummer 49, zogenaamd "Ter Goedlucht" met kenmerkend hoektorentje onder tentdak, nummer 51, met typerende hoog-opgaande pannen zadeldaken, nummer 98, naar verluidt naar ontwerp van Viérin met typerende centrale puntgevel, en nummer 100, zogenaamd "le ricochet" met rieten bedaking, gebouwd in opdracht van schoenfabrikant R. Van den Berghe.

• VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 210.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol