Bellevuestraat

Beschrijving

Van de Roeselaarsestraat naar de Krekelstraat. Oudste vermelding dateert van 1846; met verwijzing naar de gelijknamige herberg. Overwegend arbeidershuizen onder meer ingeplant rijtje van één bouwlaag (nummers 12-16); ook enkele burgerwoningen. Nummer 25, voormalige herberg van 1939, naar ontwerp van B. Spriet-Laperre (Izegem). Voorts enkele industriële panden onder meer nummer 3, voormalige houtdraaierij De Vliegher van 1930, naar ontwerp van A. Ostyn; nummer 5, naar verluidt voormalige meubelfabriek Rousseau, later groothandel in voedingswaren en koffiebranderij zogenaamd "Excella" (zie opschrift rechter zijgevel), gesticht in 1925 en in 1959 uitgebreid met koffiebranderij; nu warenhuis "Profi". Nummer 163, voormalige vestigingsplaats van de constructiewerkhuizen M. Rebry-Verscheure, gespecialiseerd in het vervaardigen van borstelmachines; gesticht in 1933. Nummer 28 aan de hoek met Beukendreef. Scholengroep Vlaamse Gemeenschap, gelegen tussen de Bellevue-, Heilig-Hartstraat en Beukendreef. Beeldbepalend hoekpand in gebruik genomen in 1954. Basisbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken; oudste bebouwing teruggaand tot de tweede helft van de 19de eeuw. Gegroepeerde rijbebouwing, waartussen open ruimten en vrijstaande woningen. Nummers 52-70, reeks van eenvoudige arbeiderswoningen uit de jaren 1920; twee traveeën en twee bouwlagen, getypeerd door rondboogvensters. Nummer 70, van 1928. Nummer 76-80, eenheidsbebouwing van drie arbeidershuisjes. Bakstenen enkelhuizen (volgens repeterend schema), van 1899, getypeerd door horizontaliserende muizentandfriezen. Nummer 76, verbouwd tot herberg.

Nummer 127-133, eenheidsbebouwing uit de jaren 1930.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 25/ 1928.
  • VANDROMME J., Bijdrage tot de Toponomie van Izegem, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, KUL, 1975, 2 delen, p. 670.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol