Baron de Pélichystraat

Beschrijving

Van Nieuwstraat naar Burgemeester Vanden Bogaerdelaan. Straat aangelegd in 1881 als verbindingsweg tussen de Nieuw- en Krekelstraat; de benaming herinnert aan priester Joseph de Pélichy, een belangrijk figuur voor het Izegemse katholiek onderwijs. Geasfalteerde hoofdstraat met recht tracé. Overwegend woonfunctie met daarnaast ook winkelpanden onder meer nummer 20, met bewaarde houten winkelpui. Nummer 13, hoekpand van 1895, naar ontwerp van C. Mullie (Izegem); in 1898 verbouwen van poort tot tweede winkelpui; in 1906 verhogen met één bouwlaag en cementeren van gevel; heden verbouwde pui. In het eerste deel van de straat enkele imposante heren- en burgerwoningen. Tweede deel van de straat getypeerd door eenvoudige arbeiderswoningen; eenheid thans doorbroken door vernieuwde parementen. Ook vestigingsplaats van de Sint-Tilloschool (nummer 6), het voormalige postgebouw, de nijverheidsschool en de gemeentelijke basisschool.

Behouden bebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw: eenvoudige lijstgevels getypeerd door tandlijsten onder meer nummers 15, 20-22, 25 en 43-45. Ook enkele woningen met kenschetsend parement van witgeglazuurde baksteen verlevendigd door onder meer lateien van blauw- of groengeglazuurde baksteen, respectievelijk nummer 11 en nummer 30.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 9/ 1903.
  • LERMYTE J.M., Izegemse straatnamen met persoonsnamen, in Ten Mandere, nr. 101, 1995, p. 21.