Nieuwstraat

Beschrijving

Korte straat tussen Brugge- en Doelstraat, via de H. Verrieststraat en steegje verbonden met de parallelle Sint-Amandsstraat, vermoedelijk aangelegd begin 20ste eeuw.

Dominerende lintbebouwing met kleine burgerhuizen. Nummer 7: voormalig café "Jagershof" van 1933 naar ontwerp van architect P. Winmaekers (zie bouwschets bij eigenaar bewaard). Aan het einde van de straat, voormalige weverij Schotte (zie nummer 19) en ertegenover een samenstel van kleine arbeiderswoningen (zie nummers 16-34). Doorsnee-architectuur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; twee à drie traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok loodrecht aan de straat, bij nummers 9-11 nok loodrecht op de straat). Lijst- en tuitgevels van rode baksteen, soms verlevendigd door middel van banden van witte en gele sierbaksteen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol