Meulebekestraat

Beschrijving

Straat met een gebogen tracé van de Bruggestraat tot Meulebeke, sinds 1996-1997 gekruist door de Ringlaan. Op de P.C. Poppkaart (circa 1850) aangeduid als de "Kalsijde van Thielt"; het korte gedeelte tussen de Brugge- en de Schoolstraat wordt voor het eerst aangeduid op de in 1875 herziene kaart van het Militair Carthografisch Instituut. Deze kaart toont een landelijke straat met enkele hoeven, waaronder het erg belangrijke, nog bestaande " 't Goed ter dieven Acker" (zie nummer 112).

Overwegend lintbebouwing met arbeiders- en burgerhuizen; sociale woningbouw van de Coöperatieve Vennootschap "De Mandelbeek" van 1925 (zie nummers 29-59) en uit de jaren 1960-1970. Eenvoudige doorsnee-architectuur uit de eerste helft van de 20ste eeuw; twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), meestal met een klein voortuintje. Eenvoudige bakstenen lijstgevels. Nummers 109: burgerhuis uit de jaren 1920-1930 met licht art-decogetinte geleding van de voorgevel onder meer in de geometrisch opgevatte muuropeningen.

Buiten de dorpskom, verspreide hoevebouw en sinds de jaren 1960 een industriezone met onder meer het metaalverwerkend bedrijf Bekaert. Nummer 88 (rechts ervan): rest van ommuring van hoeve; onder meer bakstenen pijler met dichtgemetseld heiligennisje in omlijsting van gesinterde steentjes.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol