Kortrijkstraat

Beschrijving

Zuidelijke uitvalsweg, van het Stationsplein tot Lendelede. Gedeelte van de in 1752, onder Oostenrijks bewind, aangelegde 'steenweg' Kortrijk- Brugge met typerende 18de-eeuwse afspanning "Kapelhof" (zie nummer 1), waarnaar het gehucht "Kapelle" wordt genoemd. Recht tracé, voor de Eerste Wereldoorlog nog geaccentueerd door hoge bomen zie oude prentbriefkaarten (circa 1900).

Op de in 1884 herziene kaart van het Militair Cartografisch Instituut is de omgeving van deze weg, op enkele hoeve- uitbatingen en huisjes na, nog onbebouwd; op de in 1910 herziene kaart is de bebouwing reeds meer geconcentreerd.

Overwegend lintbebouwing met burger- en arbeiderswoningen uit het vierde kwart van de 19de eeuw / eerste helft van de 20ste eeuw. Nummers 60- 64, een samenstel van (boeren)arbeidershuizen, gaat in kern tenminste terug op de tweede helft van de 19de eeuw, zie de bewaarde kozijnconstructies van nummer 62. Nummer 29 aan de hoek met Hendrik Consciencestraat: laag, witgeschilderd burgerhuis met aanhorigheden (wellicht paardenstallen); deur in een geriemde omlijsting met sierlijke sluitsteen met jaartal "1871" en schelpmotief. Van de voormalige weverij Castel- Vandeghen (zie nummers 53- 55, 78) en de voddenfabriek Coppin getuigen nog de fabrieksgebouwen en de directeurswoningen. Laatst genoemde fabriek werd in 1958- 1959 verbouwd tot parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen (zie nummer 2, links ervan).

Eenvoudige doorsnee- architectuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw / eerste helft van de 20ste eeuw, twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevels, verlevendigd door middel van motieven en banden van witte of gele sierbaksteen (onder meer nummers 14, 31, 77- 79); sporadisch gecementeerd (nummers 19, 45) of wit beschilderd. Lichte art- deco- inslag onder meer bij nummer 24. Nummers 35- 37 en 81 in de lijn van de nieuwe zakelijkheid.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol