Izegemstraat

Beschrijving

Van het kruispunt Gentstraat/ Kortrijkstraat/ Stationsplein tot Izegem. Recht tracé, parallel met het kanaal Roeselare- Leie en de spoorlijn Brugge- Kortrijk. Op de P.C. Poppkaart (circa 1850) is de omgeving van deze straat, met uitzondering van de historische hoeven " 't Goed ter Elst" (zie nummer 74) en " 't Verbrand Goed" (zie nummer 102), quasi onbebouwd. Blijkens de in 1884 en 1910 herziene kaarten van het Militair Cartografisch Instituut veranderde dit slechts in het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw, en dit enkel voor het begin van de straat.

Overwegend lintbebouwing met voornamelijk arbeiders- en burgerwoningen, soms als eenheidsbebouwing. Tevens een klein 'kasteeltje' (zie nummer 135). Dichter bij het dorpscentrum, ook handelspanden. Nummer 21: burgerhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw met arduinen puilijst met opschrift "Articles pour brasseurs Robberecht - Loncke". Nummer 30: met imitatiebanden gecementeerd huis uit het vierde kwart van de 19de eeuw van twee bouwlagen, mogelijk vroegere slagerij zie de gebeeldhouwde koeienkop boven de deur. Nummer 22- 24 (erachter): pijlenfabriek uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Voormalige cafés "In de Lusthof" volgens vervaagd opschrift in de puilijst van nummer 38 en "In de Groene Wandeling" (nummer 107).

Vooraan in de straat - dicht bij het station - , eenvoudige doorsnee- architectuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw; twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen onder, sporadisch geknikte, pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevels soms met sierlijk uitgewerkte ankers (onder meer de nummers 17- 19) en baksteenfriezen of verlevendigd door middel van banden van witte of gele sierbaksteen, beschilderd of gecementeerd met imitatiebanden. Nummer 12: burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met granito- bepleistering en kroonlijst op gekoppelde consoles. Tevens nieuwe parementen.

Het gedeelte van de straat naar Izegem toe kreeg pas in het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw een aaneengesloten bebouwing; één à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat) en soms platte daken. Nummer 87: traditioneel opgevatte kleine burgerwoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met typerende baksteenversieringen en rechter travee oplopend in tuitgevel. Nummers 118- 128: samenstel van arbeidershuizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw in voortuintjes; enkelhuizen van twee bouwlagen (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); drie types in repeterend schema, gemarkeerd door witbeschilderde en gecementeerde gevelaflijning en rechthoekige muuropeningen met deels behouden houtwerk. Tevens ensembles van burgerhuizen in spiegelbeeldschema uit de jaren 1930, in de lijn van de nieuwe zakelijkheid; nummers 151- 153, gemarkeerd door witgeschilderde cementvlakken en traplichten; nummers 197- 199, met parement van rode sierbaksteen, getypeerd door middel van afgeschuinde erkers, geaccentueerd door balkons met buisleuningen en dakvensters onder plat dak.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol