Handelstraat

Beschrijving

Straat met een gebogen tracé, van Stationsplein naar Gentstraat. Op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1863 is enkel het eertijds belangrijke leenhof zogenaamd "'t Goed ter Couteren" (nummer 15, nu verbouwd tot hotel- restaurant en feestzaal), bereikbaar via een landweg vanuit de Gentstraat, aangeduid. Op de in 1884 herziene militaire kaart is het huidige tracé reeds aangeduid; een begin van aaneengesloten bebouwing verschijnt slechts op de in 1910 herziene kaart. Deze bebouwing was gericht op de toenemende handelsactiviteiten - zie een aantal maalderijen - resulterend uit de nabijheid van het station. Mogelijk ook een gerichtheid op het achterin gelegen kanaal Leie- Roeselare.

Aan de onpare straatzijde gelegen, vervallen maalderijcomplex met van links naar rechts een burgerwoning uit de jaren 1930, een maalderij, deels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en deels uit het vierde kwart van de 19de eeuw, een burgerhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw en een opslagplaats.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol