Gravinnestraat

Beschrijving

Korte straat van het kruispunt Brugge-/ Stations-/ Weststraat tot de Oostrozebekestraat, waarvan ze in het verlengde ligt. Voor 1889 deel uitmakend van laatst genoemde straat; naamsverandering als eerbetuiging aan gravin de Montblanc die zich heeft ingezet voor het verbreden van de straat en het aanleggen van voetpaden. Straat met recht tracé; reeds in de 18de eeuw met een hoge bebouwingsgraad zie Ferrariskaart (1770-1778). Bij de aanleg van de Markt in 1970, sloop van de huizen aan de zuidzijde. Van 1898 tot 1919 vergaderde de gemeenteraad in herberg "Het Damberd" (nummer 11); in de jaren 1960 verbouwd tot een grootwarenhuis, sinds tweede helft jaren 1990 leegstaand.

Lintbebouwing met. handels- en dienstenpanden. Cafés "Den Hert" (nummer 3), "Middenstandshuis" (nummer 13). Nummer 17 aan de hoek met Schoolstraat: "Café Riva"; hoekpand uit het vierde kwart van de 19de eeuw getypeerd door afgeschuinde hoektravee met bekronend getrapt dakvenster.

Doorsnee-architectuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw / eerste kwart van de 20ste eeuw; drie à vier traveeën en twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevels, sporadisch beschilderd. Tevens recente appartementsbouw (nummer 1, rechts ervan).

• VERSCHEURE A., Ingelmunster na de Franse Revolutie, Ingelmunster, 1999, p. 176.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol