Roeselarestraat

Beschrijving

Zuidoostelijke uitvalsweg richting Roeselare, aangelegd in 1865. Van 1889 tot 1936 tramlijn Tielt-Roeselare-Hooglede. Nummer 9, voorheen autobusbedrijf van de familie Lefever, opgericht in 1928 als concurrentie van de buurtspoorweg, na de Tweede Wereldoorlog toevoeging van reisbureau Orbis, heden enkel laatst genoemde nog in functie, overige gebouwen ingenomen door grootwarenhuis aan de Beverenstraat. Talrijke woonhuizen met aangrenzende magazijnen/werkplaatsen voor kleine nijverheden. Veel wederopbouwarchitectuur onder meer nummer 6-8, eenheidsbebouwing van twee woonhuizen naar ontwerp van A. Van Coillie van 1920 (Roeselare).

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 8471.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol