Sint-Amandsesteenweg

Beschrijving

Lange straat vanuit het centrum, verder langsheen de oostzijde van het gehucht Branst, naar Sint-Amands. Volgens de kaart van C. Popp (circa 1860) eertijds "Konijnstraat". Gekasseid in 1851. Volgens de Vandermaelenkaart (1854) tot dan onbebouwd, met uitzondering van de historisch interessante "Craeyhoeve", gelegen ter hoogte van de huidige Kraeyhoevelaan; de oudste vermelding van deze voormalige abdijhoeve dateert van 1139, ze werd echter gesloopt in de jaren 1970. In de nabijheid van de huidige Steenmolenweg stond tot 1944 de "Stenen molen", een stenen graanwindmolen, opgericht in 1786.

Gekenmerkt door heterogene 20ste-eeuwse bebouwing, aanvankelijk lintbebouwing, afgewisseld met vrijstaande panden; verder van het centrum schaarser bebouwd. In de omgeving van de Bremlaan: bejaardenwoningen van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn, waarvoor eerstesteenlegging van 18/6/1971 (zie gedenkplaat).

• HOLEMANS H. en LEMMENS P., Molens van Klein-Brabant, Mechelen en de Rupelstreek, Nieuwkerken, 1987, p. 21.
  • ROCHTUS L., Bornem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1976 nummer 2.
  • VAN ROOSBROECK J.J.,Bornem 1900, Wespelaar, 1988, p. 155.

Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.