Ieperstraat

Beschrijving

Zuidwestelijke uitvalsweg afdalend, vanaf de Marktplaats naar het gehucht Sleihage. Reeds aangeduid met bebouwing op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843); maakt deel uit van de provinciale weg Brugge-Ieper, gekasseid in 1782. Heden typisch karakter van een steenweg met aaneengesloten bebouwing nabij het centrum en lintbebouwing erbuiten. Woonfunctie. Industrie naar Sleihage toe: nummer 91 Coghe betonfabriek en groothandel in bouwmaterialen opgericht in 1936; nummer 103, firma Swaenepoel, een constructiewerkhuis; hoek Diksmuidestraat, firma Mol. Woonfunctie. Basisbebouwing: gecementeerde of bakstenen rijwoningen uit eind 19de eeuw - eerste helft van de 20ste eeuw van twee à zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Nummer 11, herenhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw van vijf traveeën en twee bouwlagen, 20ste-eeuwse cementering met initialen "V" en "C" met achterliggend werkplaats/magazijn van meststoffenhandelaar Van Issacker. Nummers 20-28, in oorsprong 19de-eeuwse, lage arbeiderswoningen aangepast aan de helling van de straat door middel van dammen toegankelijk via trappen, wederopgebouwd na de Eerste Wereldoorlog, heden sterk gewijzigd onder meer door vernieuwde parementen en aanleg van garages in dam. Nummer 30, enkelhuis in geometrische art deco.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol