Scheldestraat

Beschrijving

Licht gebogen straat tussen Oude Schelde en Schelde, tevens kern van de gemeente en scheiding tussen Grote en Kleine Weert (zie gemeente-inleiding).

Naast het voormalige gemeentehuis (nummer 20) en de vroegere gemeenteschool met onderwijzerswoning (nummer 18), overwegend nieuwe bouw en enkele oudere kernen, onder meer zonder nummer op de hoek met de Appeldijkstraat, aangepaste herberg "Oud Gemeentehuis", nummer 19, een sterk aangepaste hoeve met bewaarde jaarankers 1713; nummer 29, voormalige herberg van circa 1912, tegenover het gemeentehuis, met typische verwerking van gesinterde baksteen. Ter hoogte van de Dijkstraat: klein plein met "Vissersmonument", (derde kwart 20ste eeuw) stenen buste van een vissersfiguur, gesigneerd Aubroeck, met op de sokkel de namen van overleden vissers. Rechts naast het streekmuseum: bronzen beeld van een "Reiger", van de hand van R. Pintens en onthuld op 8/04/1983 (zie opschrift).

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Bornem/Weert, schetsen 1911/2, 1912/1.