Maasstraat

Beschrijving

De Maasstraat vormt de historische kern van de gemeente Ophoven. Zij ligt in oost-west-richting ten westen van de Romeinse heirbaan wat atypisch is voor een Maasdorp, en waarschijnlijk wijst op een recentere periode van ontstaan. De straat wordt nu ten westen begrensd door de Venlosesteenweg. De Maasstraat heeft de oudste bebouwing van de gemeente.

Op de kruising met de Heerweg bevond zich tot 1959 of 1960 de Filomenakapel, gebouwd in 1842 met materiaal van het in 1818 afgebroken Prinsenhof van Maaseik. De kapel verving een kruis.

• S.N., Waar men gaat langs onze wegen, Geschied-en Heemkundige Kring Kinrooi, Nieuwkerken, 1981, p. 20.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.