Kerkstraat

Beschrijving

De Kerkstraat vormt de kern van het dorp Kessenich. Zij begint aan de voet van de burchtheuvel, waar zij de eigenlijke mot van de voormot scheidt, met rechts de mot, links de voormot met Sint-Martinuskerk. Zij volgt waarschijnlijk het tracé van de thans gedempte ringgracht.

De oorspronkelijke domeinhoeve, die opklimt tot de Frankische landname, was gelegen op het plateau waar thans de kerk ligt. Na de bouw van de burcht en de kerk komt ze ten zuiden van de parochiekerk te liggen, vlak bij de burcht. Het was het Bronshornhof of Cranssenhof, voor het eerst vermeld in de 14de eeuw. Het was de tweede grootste hoeve van Kessenich.

• HENKENS P., Geschiedenis van Kessenich, Kessenich, 1979, p. 538-539.