Broekstraat

Beschrijving

De Broekstraat is de kern van het gehucht Broekhoek. Het vormde de noordgrens van de bebouwing, aangezien het onmiddellijk ten zuiden van het Grote Broek lag (confer Ferrariskaart, 1771-77), een indrukwekkend moeras- en vennengebied rondom de Abeek. Deze gemene gronden werden in 1846 tussen de aanliggende gemeenten verdeeld, en vanaf 1865 verkocht aan privépersonen. Door de aanleg van de Lossing (1865-66) werd het gebied gedraineerd, en omgevormd tot weilanden. Broekhoek behoorde samen met Bomerstraat vóór de grensafbakening van 1843 tot het Nederlandse Neeritter.

Het historische Brokerhof, aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845) bestaat nog doch werd volledig verbouwd en is thans een grootschalig veeteeltbedrijf.