A. Denystraat

Beschrijving

Straat genoemd naar Albert Joseph De Ny (°1885 Voillecomte, Frankrijk + 1915 in Mesnil les Hurlus, Frankrijk). Zijn gezin verhuisde in 1906 naar de Stationsstraat 211 in het gehucht Lot. Albert werkte in de wolfabriek Scheppers.

Historische verbindingsweg op de linker oever van de Zenne, vertrekkend aan de Zennebrug te Lot en via gewone wegen en voetwegen richting Ruisbroek en Drogenbos. De rijweg ligt meestal op de grens van de Zennemeersen terwijl de voetweg erdoor gaat. De weg vormde een onderdeel van de weg Halle-Brussel op de linker Zenneoever.

De weg bleef weinig bebouwd tot de stichting van de fabriek Scheppers, gevolgd door de ontwikkeling van het gehucht en later het dorp Lot in de late 19de en 20ste eeuw.

Ter hoogte van de fabriek staan een aantal vermoedelijk vroeg-20ste-eeuwse bakstenen arbeidershuizen van twee traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak (7-15, 29-37). De nummers 7-11, 29, 35 zijn gedecoreerd met geglazuurde bakstenen voor de muurbanden en rollagen. Nummer 37 heeft ook ruitmotieven in geglazuurde baksteen. De kroonlijsten zijn fraai uitgewerkt. Verder in de straat panden uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Voorbij de Zennestraat, langs wat in de 18de eeuw een voetweg was, heeft de straat een uitgesproken landbouwkarakter met een gerenoveerde hoeve op 103 en 127. Verder enkele industriële panden.

• Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1845-55, schaal 1 :20.000.
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijk bibliotheek van België, uitgegeven in 1770–1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • WALSCHOT L. 2009: Bekende en minder bekende personen die in Beersel door een straatnaam herinnerd worden, En het dorp zal duren … 11.42, 6-59.

Auteurs: Mertens, Joeri