Terdonckstraat

Beschrijving

Zogenaamde naar een belangrijke parchthoeve zogenaamd Terdonck, een leen van de heerlijkheid van Nevele, sedert de splitsing van het landbouwbedrijf in de 16de eeuw, twee hoeven: het "Groot Terdonck", bestaande uit een meerdelig cirkelvormig omgracht site (thans nummer 20, omwalling verdwenen en gebouwen aangepast of vernieuwd) en ten noorden daarvan het zogenaamd "Klein Terdonck" (nummer 18).

Het begin van de straat, aansluitend bij Dentergemstraat nummer 57-59, maakt deel uitvan het dorpscentrum en bewaart nog enkele kleine dorpswoningen met één bouwlaag, ondermeer nummer 1 en nummer 3. In de straatbocht gelegen hoeve (nummer 11) met losse bestanddelen met 19de-eeuws boerenhuis (gevelsteentje van 1892) op de plaats van een oudere hoeve. Voorbij de knik in de straat komt slechts sporadisch bebouwing voor met nog uitgestrekte landbouwgronden op de kouters en bij de vernieuwde hoeven van Terdonk aan de grens met Gottem.

Kleine wegkapel gelegen tegenover het "Groot Terdonck".

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1859.
  • KERCKHAERT N. 1977: Oude Oost-Vlaamse huisnamen, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks 4, Gent, 127).