Pastoriestraat

Beschrijving

In de 18de eeuw zogenaamd Kerkstraate gelegen in "Meygemkouter", een kouterrug tussen twee beekdalen. Landelijke straat, bij het begin in een knik om de Sint-Niklaaskerk buigend en aldaar nog gekasseid. Eigenlijke dorpscentrum met aaneensluitende bebouwing en enkele alleenstaande dorpshuizen met omhaagde of ommuurde voortuintjes (ondermeer nummers 8, 14- 16- 18 (café zogenaamd "Sint-Elooi"), 34, 36, 49 van één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat)). Verder overlopend in de kouter in westelijke richting tot de grens met Zeveren met een verspreide landelijke bebouwing, aan de zijde van de onpare nummers ongeveer evenwijdig met de Kleine Reigersbeek, die eveneens achter het kerkhof stroomt.

Op de afgeschuinde hoek met de Lange Akkerstraat, in muur ingebouwde bakstenen kapel, en voor nummer 49, bakstenen kapel van Heilig Hart.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen