Nieuwstraat

Beschrijving

Huidig dorpscentrum. Straat vertrekkende bij de steenweg, bij het begin van de Parijsestraat afbuigend naar het westen met in de knik de nieuwe Sint-Amandus- en Sint-Jobparochiekerk. Er tegenover gelegen voormalig gemeentehuis en school. Verderop in de straat de pastorie, parochiekring en klooster en schoolgebouwen van de zusters Maricolen op het oude omgrachte zogenaamd "Goed te sPauws".

Bebouwing grotendeels uit derde kwart 19de eeuw met ondermeer nummer 2-4 met beraapt parement en rechthoekige omlijste vensters, en begin 20ste-eeuwse bakstenen huizen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Tussen nummer 20 en 22-24 staat een gecementeerd staakkapelletje onder een zadeldak met bekronend kruisje. Opgericht door de lokale Boerinnenbond, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan in 1961. De verwijzing 'BB' staat vermeld in de top boven een vaandeltje (1911-1961). Rondboogvormig nisje, geflankeerd door sierzuiltjes.

• s.n. 1998: Jaarboek van de Kunst en Oudheidkundige Kring van Deinze, Deinze.
Auteurs : Verhelst, Julie