Kortrijksesteenweg

Beschrijving

Verlengde van de Gentsesteenweg op de wijk zogenaamd het Kouterken, onderbroken door een gedeelte van de steenweg op grondgebied Deinze (aldaar zogenaamd Kortrijkstraat), met de parochiekerk van Petegem-aan-de-Leie. Vooral het begin van de straat vormde voorheen eigenlijk het dorpscentrum met kerk, gemeentehuis en school als belangrijkste componenten. In de eerste helft van de 20ste eeuw aangevuld met enkele industriële vestigingen zoals de speelgoedfabriek "L'Americaine" (1924) en de stoomzijdefabriek van B. Seeuws & cie (1924). Het dorpsbeeld verandert grondig de laatste jaren en vooral na de laatste straatverbreding aan de zuidzijde, waardoor de straat nu enkel belang heeft als drukke verkeersader naar Kortrijk.