Kapellestraat

Beschrijving

Deel van de steenweg Gent-Kortrijk rechtgetrokken in 1720. Op grondgebied Astene steenweg respectievelijk zogenaamd Emiel Clauslaan, Dorpsstraat en Kapellestraat.

Zogenaamd naar de Kapelleberg, één van de duinenheuvels bij de Leie met eerste Romaans kerkje van Astene, gesloopt in 1836 en heuvel nadien afgegraven om plaats te maken voor bedrijfsgebouwen van het veevoederbedrijf Versele (van 1866), thans Versele-Laga (nummer 70). Kapel van 1839, gebouwd op de plaats van de gesloopte kerk, verdwenen in 1956 voor de uitbreiding van het bedrijf aan de Leie. Nieuwe vleugel op de linker Leieoever met voetgangersbrug.

Overwegend vrijstaande bebouwing met kleine voor- en achtertuinen, aan de rechter straatzijde palend aan de Leie. Alleenstaande of per twee gekoppelde villa's in landelijke stijl of in een eerder art-decogetinte stijl uit de jaren 1920-1930 onder meer nummer 79, 91, 93, 95, 101 zogenaamd "'t Kleen Werkent Kasteel" met in het portaal beelden van A. Van Parijs, en nummer 115.

• HUYS P.,De nieuwe kerk van Astene 1834-1836, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, LV, 1988, p. 81-107.
  • Monumenten, merkwaardige gebouwen en landschappen, Stad Deinze.
  • VAN SPEYBROECK S. - MAES H., Wandeling door Astene, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, XLI, 1974, p. 48-68.