Guido Gezellelaan

Beschrijving

Brede en heden drukke verkeersader aangelegd na het slopen van de laatste vestingswallen en dempen van de stadsgrachten tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog met nieuwe Leiebrug ter ontlasting van de oude brug bij de Markt. De betonnen Vierendeelbrug, zogenaamd "Prinsenhambrug" van 1930 werd in mei 1940 opgeblazen.

Voornamelijk bebouwd met bakstenen rijhuizen van overwegend drie bouwlagen en zadeldak, in zakelijke stijl typisch voor de jaren 1930 (onder meer 91, 94, 96, 97). Nummer 57 tot 75 vormt één ensemble bestaande uit telkens twee identieke gekoppelde woningen. Nummer 56 en 64 zijn gesigneerd architect L. Dooms. Nummer 60, in meer uitgesproken nieuwe zakelijkheid met horizontaliserende vensterregisters en typische hoger oplopende travee met afgeronde hoek is naar ontwerp van architect J. Lippens gerealiseerd circa 1935. Nummer 121, voorheen Foto Studio Claerhout, gebouwd in 1930-31 naar ontwerp van architect A. Desmet en kunstschilder J. Boulez, valt op door zijn strakke gecementeerde gevel met horizontale vensters in het gevelvlak rechts, contrasterend met de inspringende travee met garagepoort en bovenverdieping links.