Damstraat

Beschrijving

Rechte noordwest-zuidoost lopende verbindingsstraat tussen de Leernesteenweg, rechts van de Sint-Martinuskerk en de grens met Vosselare. Oorspronkelijke slechts sporadisch bebouwd met enkele landelijke hoevetjes. Voorheen nog zichtbare brede omwalling van een verdwenen hoeve aan de rechter straatzijde.

Rechts van de straat werd in 1984 een nieuwe woonwijk ingeplant. Tijdens de grondwerken werden toen interessante en rijke brandresten-graven uit de Romeinse tijd (2de tot 3de eeuw) ontdekt. De gronden links van de straat werden reeds vroeger verkaveld.

• VERMEULEN F. , Ontdekking van enkele graven uit de Romeinse tijd te Sint-Martens-Leerne, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, LIV, 1987, p. 79-86.