Staatsbaan

Beschrijving

Deel van de in 1716-20 rechtgetrokken steenweg Gent-Kortrijk, die de gemeente in twee deelt. Voorheen beboomd, met talrijke herbergen. Sinds de 19de eeuw vestiging van verschillende ambachtelijke bedrijven en industrieën, onder meer de graanmolen met latere maalderij en olieslagerij (nummer 98),de ertegenover gelegen jeneverstokerij, later zogenaamd "Frans klooster" (gesloopt), vroegere Tannerie Moderne (nummer 2-4), Filature d'Olsene (nummer 3), Lavoir de Laines (nummer 31), Brouwerij Anglo-Belge (nummer 147) en La Lainiere de la Lys (nummer 198). Daarnaast lieten de lokale nijveraars vanaf begin 20ste eeuw imposante villa's oprichten in grote tuinen.

• WILLEMIJNS F., Rond de molen en "het Franse klooster" te Zulte, in Bijdragen tot de geschiedenis en de folklore van Zulte, 1990, p. 83-95.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen