Zevecotestraat

Beschrijving

Oude straat in de wijk de Knok aan de grens met Sint-Denijs-Westrem en aanvankelijk bebouwd met enkele hoevetjes. Een kaart van 1574-75 toont naast het huidige nummer 7 een vierkant omgracht "huys van plaisance", zogenaamd "Tichelenhuys", het enige in het dorp, als leen van de Gentse Sint-Pietersabdij reeds vermeld in 1480 en omvattende een motte, neerhof en brouwerij. In de 18de eeuw wordt nog enkel het neerhof vermeld.

Huidige bebouwing met nog enkele van de oorspronkelijke landelijke bebouwing (onder meer nummer 5, 17), enkele villa's uit begin 20ste eeuw (onder meer nummer 15 van 1929 met bakstenen onderbouw en geknikt schilddak, nummer 19 heden gecementeerde villa in cottagestijl met links torentje, daterend van 1918 en nummer 20 van 1926 met gecementeerde onderbouw eveneens geknikt schilddak en over twee zijden doorlopend terras op vierkante pijlers) en recente woningbouw.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen