Rode Beukendreef

Beschrijving

Oorspronkelijk kasteeldreef, aangelegd circa 1766 van het kasteel aan de Leie tot de Latemstraat, thans Philip de Denterghemlaan en omschreven als "dobbele casteeldreve met avant cour" beplant met 400 bomen. Het deel ten zuiden van de Philip de Denterghemlaan werd getrokken ten tijde van de kasteelheer Prosper de Denterghem (1840-53). Het plan om deze verder door te trekken tot de Kortrijksesteenweg kon uiteindelijk niet uitgevoerd worden. De oorspronkelijke beuken geplant door J. de Causmaecker werden na 1914-18 geveld. Vanaf de jaren 1930 werden geleidelijk delen verkaveld en bebouwd met villa's. Sinds 1963 is de dreef van het kasteel afgesneden door verkaveling van een aantal gronden voor het kasteel waardoor het prachtige gezicht vanuit het kasteel en het perspectief op het kasteel verloren ging.