Pontstraat

Beschrijving

Bochtige straat, gedeeltelijk parallel met de Leie, van de Kortrijksesteenweg naar het vroegere Veer ter Ponte en deel uitmakend van de rijksweg Nazareth-Hansbeke. De oudste bebouwing bestond uit een omwalde hoeve, vlakbij de steenweg, een klein hoevetje (nummer 40), vermoedelijk de oude herberg "Ter Wilden", thans apotheek, straat ingeplant met kern uit de 17de eeuw en twee omwalde kasteeltjes met hun neerhof, namelijk Rodenhuize en Ter Laecke, zetels van de respectievelijke heerlijkheden, afhankelijk van het Land van Nevele. In de loop van de 19de eeuw werden verschillende kleine dorpswoningen gebouwd, onder meer nummer 30-32, 44, 49, en waren er een aantal herbergen: Den Hert, op de hoek Oude Vierschaarstraat, thans verbouwd tot landhuis (nummer 46), het Hof van Vlaanderen (nummer 41), thans zogenaamd "Auberge du pêcheur" en herberg "De Ratte" bij de vroegere overzet. In 1894 werd vlakbij het kasteel van della Faille door de barons H. en J. della Faille een melkerij opgericht. De gebouwen zijn thans verbouwd tot landhuis.

Begin 20ste eeuw verschenen de eerste landelijke villa's in het straatbeeld. Het oudste villaatje (nummer 21), van 1910, werd gebouwd door de toenmalige gemeentesecretaris en architect A. Van den Heede. Opvallend zijn de villa's in hoevestijl soms met bewaarde kern van een vroeger hoevetje of aan de Leieboorden palend, onder meer nummer 25 zogenaamd Zwaluwhof, nummer 27 zogenaamd Ter Wangen met oudere kern, nummer 33-35, nummer 43 villa Montigny met oudere kern. Nummer 52 zogenaamd Klaverke Vier, voormalig woonhuis van Gaston Martens, nummer 62 in cottagestijl, nummer 88 zogenaamd "Les Heures Claires", nummer 90 naar ontwerp van architect F. Coppieters van 1936 en nummer 96.

• Gemeente-archief Sint-Martens-Latem, Bouwaanvragen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen