Philippe de Denterghemlaan

Beschrijving

Vroegere Latemstraat leidend van de Leie naar Sint-Martens-Latem. Sinds 1930 zogenaamd Philip de Denterghemlaan naar de stichter van het klooster en de meisjesschool aldaar. Aanvankelijk slechts sporadisch bebouwd met enkele kleine dorpswoningen recent verkaveld voor villabouw. In het begin van de straat, naast de grafkapel van de familie de Denterghem, staat de parochiezaal Sint-Aldegondis van Deurle, een witgeschilderd bakstenen gebouw onder typerend geknikt zadeldak (nok loodrecht op de straat), daterend van 1927.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen