Dorpsstraat

Beschrijving

Vroegere Kerkstraat. Aan de rand van het Warandebos gelegen oude holle weg tussen twee duinenheuvels, in 1889 verbreed, gedeeltelijk genivelleerd en geplaveid. Behouden bochtig tracé. In het eigenlijke dorpscentrum werd naast de vernieuwde kerk en de pastorie ook de gemeenteschool gebouwd en talrijke dorpshuisjes en herbergen.

Aan het begin van de straat, op de hoek Pontstraat, bakstenen kapelletje van Sint-Antonius, opgericht na de Eerste Wereldoorlog door H. della Faille, die het aanpalende kasteeltje bewoonde. Op de tweesprong met Kriekenbergdreef staat het zogenaamde Kruislievenheerken, gemaakt in 1867 door schrijnwerker J. Van den Heede uit dankbaarheid voor een genezing.

Op het pleintje voor de kerk werd in 1905 een vrijheidsboom geplant. Een arduinen gedenksteen vermeldt: "De vorenstaande lindeboom is geplant tot herinnering der feestviering van de 78 e verjaring van Belgiës onafhankelijkheid toen Burgemeester was Baron Herman della Faille d'Huysse".

Nog vrij oorspronkelijk behouden bebouwing met twee kasteeltjes (nummers 7 en 62), elk gelegen op een natuurlijke verhevenheid met omringend park, de parochiekerk, gelegen aan de voet van de Molenberg waarop tot de Eerste Wereldoorlog de Warandemolen stond, met omringend kerkhof en ertegenover de ommuurde pastorie. De kleinschalige laat-19de-eeuwse dorpshuisjes kregen vaak een nieuwe bestemming als winkeltje, café of kunstgalerij onder meer nummers 52 en 58.