Oudenaardseheerweg

Beschrijving

Oude heerbaan van Gent naar Oudenaarde. Zeer lange straat van de grens met De Pinte in het noordoosten tot de grens met Zingem in het zuidwesten, dwars doorheen de gemeente. Bebouwing overwegend gekarakteriseerd door lage boerenarbeidershuisjes uit midden 19de eeuw, vooral op het westelijk gedeelte van de straat in het centrum van de gemeente, per twee of drie gegroepeerd op een zeer smal perceel met klein voortuintje (bijvoorbeeld nummer 87-89, 91-93, 95, 101-103, 105, 107, 109, 113, 115, 117, 153, 155, 157). Thans nog huisjes met één bouwlaag met voornamelijk witgekalkte gevels en meestal aangepaste of vernieuwde vensters. Naast enkele grotere boerderijen komt reeds nieuwe bouw voor, doch talrijke gronden zijn nog ingenomen door weilanden.