Desiré Van Hoomissenstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar de kleinzoon van P. Van Hoomissen, oprichter van brouwerij Paradijs (zie nummer 4), ter plaatse van een vroegere herberg.

Nabij de Vliet, gekenmerkt door heterogene, meestal grondig aangepaste en kleinschalige bebouwing uit de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, voornamelijk van vroegere zoutzieders, smeden..., onder meer nummer 19 voormalige herberg en maalderij Van Ranst; nummer 38: breedhuisje met verankerde bakstenen lijstgevel van vier traveeën en één en een halve bouwlaag; rechthoekige muuropeningen onder houten latei. Nummers 31-37 van circa 1915, ter plaatse van de voormalige zeepziederij Stas; nummer 23 van circa 1929 met bewaarde deur, voorzien van monogram SA.

Enkele grotere panden onder meer nummer 32: breedhuis met in de 20ste eeuw vernieuwd gevelparement, nummers 40-42: aangepaste oudere kern, met opvallend volume, vermoedelijk uit de 19de eeuw (zie afgewolfd dak, beraapte linker zijgevel, aangepaste muuropeningen. Meerdere huizen bevatten aan de deur nog houten latten waarin men een "schof" kon plaatsen tegen het water.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Bornem/Hingene, schetsen 1929/27.
  • HERMANS J.,De Heerlijkheid Hingen, Wintam; Eikevliet, Nieuwkerken-Waas 1988, p. 33.