Veerstraat (Sint-Martens-Leerne)

Beschrijving

Oude straat, van de Leernsesteenweg naar het vroegere openbare veer, zogenaamd "Veer ter Ponten" over de Leie. Straat doodlopend op nummer 31, grondgebied Bachte-Maria-Leerne. Volgens midden 19de-eeuwse kaarten (Vander Maelen en Popp) bevond zich nabij de brouwerij een molen. Het kadasterarchief vermeldt een rosmolen van brouwer Martens in 1868, vervangen door een stoommachine in 1876.

Sporadische bebouwing met enkele boerenhuisjes bij de Leieoever, onder meer nummer 6 en 8, oude hoevetjes zie de zijpuntgevels met vlechtingen, verbouwd tot villaatjes, nummer 8 in 1952 verbouwd door architect A. Claessens met toevoeging van een aanbouwsel met typisch gebogen gevelvlak met groot raam en afgedekt met een strodak. Recentere verkaveling van de rechter straatzijde en de achterliggende straten.