Statieplein

Beschrijving

Na de aanleg van de spoorlijn Gent-Kortrijk (1839) ontstond hier het zogenaamde Statieplein, naderhand hernoemd tot Stationsstraat en in 2019 terug hernoemd tot de oorspronkelijke benaming. Voorzien van een verspringende rooilijn tegenover het circa 1860 gebouwde eerste station dat vernield werd in 1918. Een laag bakstenen noodgebouw fungeerde als station tot het nieuwe station met verhoogde spoorwegberm aangelegd werd in 1981.

De bebouwing dateert voornamelijk uit de periode 1860-1900 en omvatte een aantal hotels en restaurants, onder meer het voormalige zogenaamd "Hotel de la Station" van circa 1860, thans café zogenaamd "Sportarena", oorspronkelijk deel uitmakend van een eenheidsbebouwing en thans met vereenvoudigd gecementeerd parement (nummer 60). De straatwand links hiervan werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. De voormalige bretellenfabriek (nummer 44), gesticht in 1887 door Marcel Liebaert en Octaaf Goeminne werd zwaar beschadigd in 1918, gevolgd door heropbouw vanaf 1919, verkocht in 1975 en thans warenhuis.