Geraardsbergse steenweg

Beschrijving

Nabij het kruispunt met de Reigerstraat herinnert een kleine molendam met vier teerlingen aan de zogenaamde "Vinkemolen" die in november 1983 door een najaarsstorm werd vernield doch die men na herstelling ter plaatse hoops te kunnen reconstrueren. Houten korenwindmolen van het type open standaardmolen, hoogstwaarschijnlijk gebouwd in 1790 (twee inscripties met dit jaartal op het binnenwerk, namelijk op de staak en op een weegband op de meelzolder). Verving een oudere molen die circa 1500 werd opgericht in de Reigerstraat en toebehoorde aan de heer van Rode. Circa 1900 enkele honderden m verplaatst naar de huidige standplaats aan het begin van de Reigerstraat. Zadeldakvormige kap en windweeg met bulk bekleed met eternietschaliën. Zijwegen met verticaal schuddeberd. Wiekenkruis met ijzeren roeden en oorspronkelijk Vlaams wiekenkruis; gevlucht afkomstig van de windmolen in de Roosbloemstraat. Drie paar molenstenen.

• BAUTERS P., Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 1985, p. 179- 183.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke