Torrekensstraat

Beschrijving

Oude dorpsstraat op de kouterrug die van noordoost naar zuidwest door de gemeente loopt. Op het vrijwel onbebouwde deel van Muntekouter ten westen van de Hundelgemsesteenweg komen verscheidene bunkers geconcentreerd bij elkaar voor; zij maken deel uit van het weerstandsnest te Munte dat 25 bunkers telde als onderdeel van de verdedigingsgordel die in de jaren 1930 werd aangelegd ten zuiden van Gent, tussen de Schelde (Wetteren) en de Leie (Deinze).

Aan de zuidkant van de straat tegenover begin Biest, de vroegere kerksite (minstens opklimmend tot begin 17de eeuw). Bewaard rechthoekig ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek tussen vierkante, bakstenen hekpijlers. Na de bouw in 1865 van de nieuwe parochiekerk op Munteplein werd aanvankelijk geopteerd voor gedeeltelijk behoud en restauratie van de oude parochiekerk als kerkhofkapel. Gedeeltelijke sloping van de cirkelvormig ommuurde kerk in 1879, doch in 1888 volledig gesloopt.

Op een heuveltop van het kerkhof, achter de vroegere kerksite gebouwde grafkapel waarschijnlijk van 1879, volgens gedeeltelijk leesbaar opschrift van hardstenen herinneringssteen in de linker zijgevel, opgericht ter gedachtenis aan Sophia Theresia Joanna Vergauwen (1792-1879). Recent herstelde, rechthoekige bak- en hardstenen kapel in neogotische stijl. Leien zadeldak tussen de scherpe schouderpuntgeveltoppen. Spitsboogdeur onder gebogen waterlijst. Vierpas uitgespaard in de ronde topoculus. Overhoekse steunberen tegen de geveluiteinden.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke